تحولی که بلای جان طبیعت شد
آروما: خراسان رضوی رژیم غذایی انسان مدرن خطرات زیادی هم برای سلامتی و هم برای محیط زیست دارد.
احیانا اهتمام می کنید بهترین انتخاب ها را در مورد تغذیه خود و خانواده تان داشته باشید اما آیا چیزی که در فروشگاه مواد غذایی یا بازار محلی می بینید سالم ترین یا پایدارترین گزینه است؟ نتایج تحقیق جدید در دانشگاه مک گیل کانادا یافته های نگران کننده ای دارد که نشان میدهد بیشتر رژیم های غذایی انسان، سرشار از گوشت و شکر، خطرات سلامتی را به همراه دارد و به محیط زیست لطمه می رساند.
رژیم غذایی انسان در گذشته و اکنون
همین چند دهه پیش، وعده های غذایی انسان مدرن ساده تر بود و بر غذاهای خانگی تمرکز داشت. در صورتیکه میوه ها و سبزیجات تازه بصورت فصلی مصرف می شدند و تنوع اغلب محدودتر از امروز بود.
امروزه، با وجود گستردگی گزینه ها و دانش در مورد تغذیه، عادات غذایی بدتر شده است و این سؤال پیش می آید که با عنایت به این که سوپرمارکت ها سرشار از مواد متنوع و تغذیه ای هستند، چرا رژیم غذایی انسان سالم تر نشده است؟
پژوهشگران دانشگاه مک گیل کانادا و موسسه تحقیقات سیاست غذایی بین المللی تحقیق چند ساله برای تحلیل و بررسی تکامل عرضه مواد غذایی انجام دادند. هدف آنان این بود که بفهمند چگونه تغییرات در دسترس بودن موادغذایی و الگوهای مصرف بر سلامت انسان و محیط زیست تأثیر می گذارد.
یافته ها نشان دهنده عدم تطابق نگران کننده ای بین آن چه در سیستم غذایی موجود است و آن چه که تغذیه بهینه برای افراد و کره زمین را تشکیل می دهد، مشاهده می شود.
پژوهشگران حدودا ۶۰ سال داده های مزارع و شرکت های مواد غذایی کانادا را به دقت تجزیه وتحلیل کردند. آنان می خواستند رابطه پیچیده بین آن چه تولید می شود، نحوه پردازش آن و محصولاتی که به آسانی در دسترس مصرف کنندگان قرار می گیرند را درک کنند.
متأسفانه، این تجزیه وتحلیل عمیق روند دلسردکننده را نشان داد، غذایی که به آسانی برای انسان مدرن قابل دسترسی است، با استانداردها یا سفارش های مرتبط، مطابقت ندارد.
این به وضوح نشان میدهد که بااینکه ما در مورد تغذیه سالم و پایدار می دانیم، سیستم غذایی فعلی ما بطور مداوم از این انتخاب ها پشتیبانی نمی کند.
یکی از قابل توجه ترین یافته های این مطالعه عدم تعادل آشکار در عرضه موادغذایی است. گوشت قرمز و شکر فراوانی بیش از اندازه آشکاری در محصولات دارند که با مشکلات سلامتی مرتبط هستند. متأسفانه، ما شاهد افزایش مشابه در گزینه های سالم تر نیستیم و کمبود قابل توجهی در جایگزین های سالم تر مانند آجیل، حبوبات و سبزیجات وجود دارد.
تاثیر رژیم غذایی بر محیط زیست
ما اغلب نتایج محیطی آن چه می خوریم را نادیده می گیریم. با این وجود، رژیم غذایی پر گوشت عواقبی بسیار فراتر از سلامت فردی دارد. فرآورده های حیوانی، در صورتیکه بخش کوچکتری از منابع غذایی کلی ما را می سازند، ردپای محیطی نامتناسب زیادی از خود بر جای می گذارند.
این مطالعه به بررسی هزینه های زیست محیطی خاص در رابطه با غذاهای حیوانی پرداخت که در ذیل به آنها اشاره شده است:
انتشار گازهای گلخانه ای: تولید دام نقش مهمی در تولید گازهای گلخانه ای دارد که نقش عمده ای در تغییرات آب وهوایی ایفا می کند.
استفاده از آب: پرورش حیوانات برای غذا به مقادیر قابل توجهی آب هم برای خود حیوانات و هم برای محصولاتی که برای تغذیه آنها رشد می کنند نیاز دارد. این تقاضای بالای آب بر منابع آب فشار وارد میکند.
استفاده از زمین: پرورش دام به زمینهای وسیعی برای چرا و هم برای رشد محصولات خوراکی نیاز دارد.. این کاربری زمین اغلب به جنگل زدایی و از میان رفتن تنوع زیستی کمک می نماید.
در اصل، نتایج نشان میدهد که اتکای بیش از اندازه ما به غذاهای حیوانی هزینه ای بالاتر از آن چه برای تغذیه جمعیت لازم است در این سیاره بدنبال دارد. تغییر به سمت رژیم های غذایی گیاهی می تواند بطور قابل توجهی این اثرات مضر زیست محیطی را کم کند.
رژیم غذایی بهتر برای محیطی بهتر
این تحقیق اصرار کرد که کاهش مصرف گوشت و شکر مفیدست اما قدمهای گسترده تری وجود دارد که انسان در جوامع مدرن می تواند برای ارتقای سلامت خود و محیط زیست انجام دهد.
جایگزینی پروتئین های گیاهی
در صورتیکه اتخاذ یک سبک زندگی گیاهخواری یا گیاهخواری ضروری نیست، استفاده از پروتئین های گیاهی مانند لوبیا یا عدس بجای گوشت در چندین وعده غذایی هر هفته می تواند تفاوت قابل توجهی بوجود آورد. این تغییر نه فقط با کاهش مصرف چربی های حیوانی و کلسترول از سلامت فردی حمایت می کند، بلکه بار محیطی را نیز می کاهد برای اینکه غذاهای گیاهی بطور کلی به منابع کمتری مانند آب و زمین در مقایسه با گوشت نیاز دارند.
میوه و سبزیجات بیشتر
افزایش مداوم مصرف میوه ها و سبزیجات نه فقط یک انتخاب سالم می باشد، بلکه از نظر محیطی نیز مطلوب است. این غذاها مملو از مواد مغذی ضروری هستند که موجب ارتقای سلامتی می شوند و نسبت به خیلی از محصولات حیوانی تولیدشان پایدارتر است. اثرات زیست محیطی کمتر آنها به علت عواملی مانند کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و استفاده کمتر از زمین است.
رژیم غذایی و محیط زیست بهتری را طلب کنید
افراد این قدرت را دارند که با تقاضای گزینه های غذایی سالم تر و پایدار بر بازار تأثیر بگذارند. این را می توان بوسیله تصمیمات خرید و با ابراز نیاز به تغییر در سیاست غذایی انجام داد.
مصرف کنندگان می توانند کسب وکارها و سیاست گذاران را تشویق کنند تا دسترسی به غذاهای مغذی و سازگار با محیط زیست را در اولویت قرار دهند، که منجر به تغییرات گسترده تری در سیستم ها و سیاست های غذایی می شود.
تغییر امکان پذیر است
درک این چالش ها نخستین گام به سمت تغییر مثبت است. این مطالعه با روشن کردن عدم ارتباط بین روش تولید و مصرف مواد غذایی و نتایج آن برای سلامت و محیط زیست، به مصرف کنندگان، سیاست گذاران و رهبران صنایع غذایی قدرت می دهد تا اقدام نمایند.
انتخاب های آگاهانه مصرف کننده
آگاهی بیش از این مسائل می تواند افراد را به ایجاد تغییرات کوچک اما موثر در رژیم غذایی خود سوق دهد و تقاضا برای گزینه های سالم تر و پایدارتر را بوجود آورد.
تغییرات سیاست
یافته ها نیاز به مداخلات سیاستی را نشان می دهند که از عرضه متعادل تر مواد غذایی حمایت می کند، تولید و مصرف غذاهای گیاهی را تشویق می کند و بطور بالقوه آن غذاهایی را که بار محیطی بیش از اندازه دارند، از بین می برد.
دگرگونی صنعت
تولیدکنندگان و خرده فروشان مواد غذایی نقش مهمی در توسعه پیشنهادات و شیوه های خود برای همسویی بهتر با نیازهای مردم و کره زمین دارند.
اتخاذ نگاهی جامع نیاز است که نه فقط سلامت عمومی بلکه سلامت سیاره ما را نیز در اولویت قرار دهد تا از این طریق، بتوانیم راه را برای آینده ای سالم تر و پایدارتر هموار نماییم.
مطالعه کامل در مجله Global Food Security انتشار یافته است.
منابع
ecoach-project.eu
earth.com
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب