از شیر مادر تا صبحانه مدرسه مسیر سلامت کودکان ایرانی

از شیر مادر تا صبحانه مدرسه مسیر سلامت کودکان ایرانی

آروما: روز جهانی کودک یادآور شروع سلامت از اولین روزهای زندگی است؛ جایی که تغذیه درست از بدو تولد، موسس رشد، یادگیری و آینده ای سالم برای نسل فرداست.


خبرگزاری مهر -

گروه سلامت: هر سال در شانزدهم مهرماه، جهان به احترام کودکان لحظه ای درنگ می کند و روز جهانی کودک، روزی است برای یادآوری امید، مهربانی و آینده ای که در دستان کوچک کودکان شکل می گیرد، اما این آینده ی روشن، از همان روزهای نخست زندگی شروع می شود، از اولین جرعه ی شیر، از نخستین تماس با آغوش مادر، و از تغذیه ای که پایه ی سلامت و رشد را می سازد. از اولین لحظه ای که نوزاد چشم به جهان می گشاید، هر جرعه شیر مادر، هر لمس آرام دست مادر و هر لبخند کوچک، پایه های سلامت و رشد او را می سازد و در ماه های اول، تغذیه درست نه فقط بدن، بلکه روح کودک را پرورش می دهد و پیوندی عمیق میان مادر و فرزند بوجود می آورد. با ورود به دوران بعد از شش ماهگی، کودک با دنیایی تازه از طعم ها روبه رو می شود؛ میوه های رنگارنگ، سبزی های تازه، غلات کامل و وعده های خانگی، هر قاشق غذا، قدمی است در راه تشکیل ذائقه سالم و عادت های غذایی درست. وقتی کودک پا به مدرسه می گذارد، صبحانه کامل، میان وعده های مغذی و تغذیه متعادل، کلید انرژی، تمرکز و یادگیری او خواهد بود؛ مسیری که از نوزادی شروع شده و آینده ای سالم و پویا برای او رقم می زند.
شیر مادر سیستم ایمنی را تقویت می کند، رشد مغز را بهبود می بخشد و پیوند عاطفی میان مادر و فرزند را عمیق تر می سازد و کارشناسان تاکید می کنند؛ تغذیه با شیر مادر در شش ماه نخست زندگی، بهترین هدیه ای است که می توان به کودک بخشید. اما ماجرا به اینجا ختم نمی شود و از شش ماهگی به بعد، کودک با دنیای جدیدی از طعم ها روبه رو می شود و پوره ی میوه ها، سبزی ها، غلات ساده و غذاهای خانگی.

هر قاشق کوچک غذا، سفری تازه است

تغذیه سالم در سالیان کودکی، نه فقط رشد جسمی را تضمین می نماید، بلکه هوش، تمرکز، و خلق وخوی کودک را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و کودکانی که صبحانه ی کامل می خورند، در مدرسه فعال ترند؛ کودکانی که بجای نوشیدنی های صنعتی آب و شیر می نوشند، در بزرگسالی سالم تر خواهند بود.

تغذیه با شیر مادر، اولین و بهترین انتخاب برای سلامت نوزاد

از اولین لحظه ای که نوزاد چشم به جهان می گشاید، تغذیه با شیر مادر بهترین و طبیعی ترین راه برای شروع زندگی سالم اوست و شیر مادر نه فقط کامل ترین منبع تغذیه برای نوزاد است، بلکه پیوندی عمیق میان مادر و فرزند ایجاد می کند؛ پیوندی که بر پایه ی عشق، آرامش و امنیت شکل می گیرد.
سازمان جهانی بهداشت سفارش می کند تماس پوست مادر و نوزاد فورا بعد از تولد و تغذیه از پستان مادر در ساعت نخست زندگی صورت گیرد و این کار فواید گوناگونی دارد؛ از ایجاد ارتباط عاطفی و ادامه شیردهی گرفته تا کاهش خطر مرگ ومیر نوزادان در ماه های ابتدایی زندگی است و تحقیقات نشان میدهد که این اقدام ساده می تواند سالانه جان بالاتر از یک میلیون نوزاد را در سرتاسر جهان نجات دهد. به مناسبت «روز جهانی کودک» اهمیت تغذیه با شیر مادر بار دیگر مورد توجه قرار گرفته است و بدین جهت با «مژگان مظلوم مربی کشوری مشاور شیردهی و ترویج تغذیه با شیر مادر» به گفتگو پرداختیم؛ مژگان مظلوم مربی کشوری مشاور شیردهی و ترویج تغذیه با شیر مادر در گفتگو با گزارشگر خبرگزاری مهر، اشاره کرد: تغذیه با شیر مادر از بدو تولد، بهترین و مناسب ترین انتخاب برای رشد و سلامت نوزاد است.

فواید تماس پوست با پوست و تغذیه در ساعت اول تولد

وی ضمن اشاره به سفارش سازمان جهانی بهداشت اظهار داشت: تغذیه با شیر مادر، تماس پوست با پوست مادر و نوزاد فورا بعد از تولد و نخستین تغذیه از پستان مادر ظرف ساعت اول، فواید خیلی از جمله ایجاد ارتباط عاطفی مادر و نوزاد، آغاز و ادامه شیردهی و کاهش خطر مرگ ومیر کودکان دارد و این اقدام می تواند سالانه از مرگ یک میلیون نوزاد جلوگیری نماید. مظلوم در ادامه به برخی باورهای غلط در جامعه اشاره نمود و اظهار داشت: برخی تصور می کنند که تغذیه با شیر مادر موجب زردی نوزاد می شود. این در حالیست که ماده بتاکاروتن موجود در آغوز که عامل رنگ زرد آنست، پیش ساز ویتامین A بوده و نقش برجسته ی در تقویت سیستم ایمنی و حفاظت از نوزاد دارد. براستی، عدم تغذیه صحیح با شیر مادر و تخلیه ناکافی شیر از پستان می تواند عامل زردی باشد.

مزایای شیر مادر در مواجهه با بیماریها و پیش گیری از مشکلات آینده

وی با بیان تفاوت های تغذیه با شیر مادر و شیر خشک عنوان کرد: شیر مادر به سبب وجود سلول های زنده، آنتی بادی ها و عوامل ایمنی، نوزاد را در مقابل بیماری هایی مانند اسهال، عفونت های تنفسی و گوش میانی محافظت می کند. همچنین، تغذیه با شیر مادر خطر چاقی، دیابت نوع ۲ و خیلی از بیماری های دیگر را حتی تا سنین بزرگسالی کم می کند. مظلوم اضافه کرد: فواید شیر مادر فقط برای شیرخوار نیست؛ مادران شیرده نیز از مزایای بسیاری برخوردار می گردند، همچون کاهش خطر کم خونی، سرطان های پستان و تخمدان، پوکی استخوان همینطور مادرانی که به فرزند خود شیر می دهند از ارتباط عاطفی قوی تری با او برخوردار می باشند، خواب بهتری دارند و کمتر گرفتار افسردگی می شوند.

تغذیه سالم کودکان؛ از شیر مادر تا صبحانه کلاس اولی ها

پس از ماه های ابتدایی زندگی، تغذیه کودک کم کم تنوع پیدا می کند و یادگیری عادات غذایی سالم شروع می شود و وعده های غذایی شامل میوه، سبزی، غلات و پروتئین های سالم پایه سلامت کودک را شکل می دهند. عادت های غذایی که از دوران خردسالی شکل می گیرند، تا بزرگسالی اثرگذار خواهند بود و بر رشد ذهنی، انرژی و عملکرد کودک در محیط های آموزشی تاثیر می گذارند.

صبحانه کامل؛ کلید انرژی کودکان دبستانی

با شروع دوران مدرسه، اهمیت تغذیه سالم بیشتر می شود. صبحانه کامل پایه انرژی، تمرکز و یادگیری کودکان است و کودکان دبستانی خصوصاً کلاس اولی ها، شب ها بین ۸ تا ۹ بخوابند تا بامداد بتوانند صبحانه ای شامل نان، پنیر، گردو و یک لیوان شیر میل کنند. عدم مصرف صبحانه، می تواند موجب کاهش انرژی، افت یادگیری و بی حوصلگی کودک شود.

میان وعده سالم در مدرسه و عادت های غذایی کودکان

میان وعده هایی که کودکان با خود به مدرسه می آورند، باید سالم و مغذی باشند. یک لقمه سالم می تواند شامل نان و پنیر، فیله مرغ یا گوشت کم چرب، یک تا دو واحد میوه و شیر استریل باشد. این نوع شیر به سبب بسته بندی استریل، قابل نگهداری طولانی است و بعد از باز شدن نیز تا یک یا دو روز در یخچال سالم می ماند. مصرف غذاهای آماده و ناسالم مانند سوسیس، کالباس، فست فود، کیک، شکلات و نوشابه برای کودکان سفارش نمی گردد. خیلی از کشورها مانند امارات، عرضه مواد غذایی مضر در مدارس را محدود کرده اند تا سلامت دانش آموزان تضمین شود.

پیشگیری از بیماری های مزمن از دوران کودکی

بدین جهت جهت بررسی تغذیه کودکان در مدارس با «آزیتا حکمت دوست، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی» به گفتگو پرداختیم؛ حکمت دوست با تاکید بر اهمیت هرم غذایی کودک اظهار داشت: هرچند هرم غذایی سالم برای همه سنین کاربرد دارد، اما نسخه مینیاتوری آن برای کودکان اهمیت ویژه ای دارد و می تواند سلامت طولانی مدت آنها را تأیید کند. وی توضیح داد: قاعده هرم غذایی کودکان را غلات کامل تشکیل می دهد؛ موادی مانند برنج قهوه ای، کینوا، بلغور گندم و جو. استفاده از غلات کامل از دوران کودکی نه فقط موجب عادت ذائقه کودک به این مواد مفید می شود، بلکه خطر بروز بیماری های مزمن غیر واگیر، خصوصاً سرطان های دستگاه گوارش مانند سرطان کلون را کم می کند.

سبزیجات و میوه ها؛ شکل دهنده ذائقه سالم در کودکی

حکمت دوست در رابطه با اهمیت مصرف سبزیجات و میوه های تازه اضافه کرد: هرچه کودک زودتر با این مواد غذایی آشنا شود، ذائقه او شکل می گیرد و در بزرگسالی از مصرف آنها اجتناب نمی کند و می توان از یک سالگی با تکه های کوچک یا رنده شده میوه و سبزی، همراه با ماست یا سوپ، کودک را به مصرف آنها عادت داد. این گروه غذایی سرشار از فیبر، ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن است. وی اضافه کرد: مصرف پروتئین ها مانند گوشت، مرغ، ماهی و حبوبات برای رشد قد و سلامت استخوان ها و دندان ها ضرورت دارد. همینطور لبنیات، خصوصاً ماست و پنیر، علاوه بر تأمین پروتئین و کلسیم، می توانند میکروب های مفید روده را تقویت کرده و به سلامت عمومی کودک کمک کنند. این متخصص تغذیه تاکید کرد: رژیم غذایی متعادل و متنوع، که شامل غلات کامل، سبزیجات و میوه های تازه، پروتئین ها و لبنیات باشد، از مهم ترین عوامل پیش گیری از بیماریها و تضمین رشد سالم کودکان است. والدین باید توجه داشته باشند که عادت های غذایی سالم باید از همان دوران کودکی شکل بگیرد تا در بزرگسالی ادامه پیدا کند.
حال کمبود ویتامین D و کم خونی در دانش آموزان ادامه دارد و طرح مکمل یاری مدارس با هدف پیش گیری از کم خونی و کمبود ویتامین D برای دانش آموزان بالاتر از ۱۵ سال است که اجرا می شود. با وجود برنامه های مکمل آهن هفتگی و ویتامین D ماهانه، هنوز حدود ۱۸ تا ۲۰ درصد دانش آموزان دختر کم خون و نزدیک به ۵۰ درصد گرفتار کمبود ویتامین D هستند. مشکلاتی مانند توزیع ناکافی مکمل ها، محدودیت اعتبارات و عدم تمایل برخی دانش آموزان به مصرف آنها، مانع پوشش کامل برنامه شده است. اقدامات آموزشی برای مدیران مدارس و تأمین منابع مالی در حال انجام می باشد تا کیفیت اجرای این طرح بهبود یابد. احمد اسماعیل زاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در گفت و گو با گزارشگر مهر اظهار داشت: طرح مکمل یاری مدارس با هدف پیش گیری از کم خونی و کمبود ویتامین D بالاتر از ۱۵ سال است که اجرا می شود. در این برنامه، مکمل آهن هفتگی برای دانش آموزان دختر متوسطه و ویتامین D ماهانه برای دانش آموزان بالای ۱۲ سال توزیع می شود. بگفته وی؛ با وجود اجرای برنامه و غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک، هنوز حدود ۱۸ تا ۲۰ درصد دانش آموزان دختر کم خون و نزدیک به ۵۰ درصد گرفتار کمبود ویتامین D هستند. مشکلات اصلی شامل توزیع ناکافی مکمل ها، محدودیت اعتبارات و مقاومت برخی مدیران مدارس یا دانش آموزان نسبت به مصرف آنهاست.
برای رفع مشکلات، برگزاری جلسات آموزشی برای مدیران مدارس و تأمین منابع مالی لازم در دستور کار قرار دارد تا پوشش کامل برنامه و تأثیرگذاری آن بهبود یابد اما این طرح با وقفه هایی روبه رو می شود و در سال هایی شاهد عدم توضیع مکمل ها در مدارس هستیم که این مساله نیازمند راهکار هایی جدی است. به گزارش آروما به نقل از مهر؛ تغذیه سالم کودکان، از شیر مادر در ایام نخست زندگی تا وعده های متنوع مدرسه، پایه ای ترین عامل رشد، سلامت و پیش گیری از بیماری های مزمن است. هرچند طرح های مکمل یاری مانند توزیع آهن و ویتامین D در مدارس قدم های مهمی برای جبران کمبودها محسوب می شوند. مشکلاتی همچون توزیع ناکافی، محدودیت منابع و مقاومت برخی مدیران و دانش آموزان نشان میدهد که هنوز راه طولانی برای تضمین پوشش کامل و تأثیرگذاری واقعی این برنامه وجود دارد و ایجاد آگاهی والدین و مدیران، تأمین منابع مالی پایدار و پیگیری مستمر، شرط اصلی موفقیت در تحقق سلامت کودکان و آینده ای سالم برای نسل های بعدی است. به طور خلاصه بمناسبت روز جهانی کودک اهمیت تغذیه با شیر مادر بار دیگر مورد توجه قرار گرفته است و بدین جهت با مژگان مظلوم مربی کشوری مشاور شیردهی و ترویج تغذیه با شیر مادر به گفتگو پرداختیم؛ مژگان مظلوم مربی کشوری مشاور شیردهی و ترویج تغذیه با شیر مادر در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر، اشاره کرد: تغذیه با شیر مادر از بدو تولد، بهترین و مناسب ترین انتخاب برای رشد و سلامت نوزاد است. وی افزود: مصرف پروتئین ها مانند گوشت، مرغ، ماهی و حبوبات برای رشد قد و سلامت استخوان ها و دندان ها لازم است. برای رفع مشکلات، برگزاری جلسات آموزشی برای مدیران مدارس و تأمین منابع مالی لازم در دستور کار قرار دارد تا پوشش کامل برنامه و تأثیرگذاری آن بهبود یابد اما این طرح با وقفه هایی روبه رو می شود و در سال هایی شاهد عدم توضیع مکمل ها در مدارس هستیم که این مسئله نیازمند راهکار هایی جدی است.


منبع:

1404/07/21
11:26:00
0.0 / 5
6
تگهای خبر: آرامش , آموزش , افسردگی , انرژی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳

aroma لینک دوستان آروما

آروما AromaStore

aroma تگهای آروما

aromastore.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آروما محفوظ است

Aroma آروما

فروشگاه آروما استور

آروما: تجربه‌ای لوکس از طعم‌ها و عطرهای بی‌نظیر