عضو مركز تحقیقات بیماری های عفونی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی هشدار داد
تولید خلل در پوشش واكسیناسیون دامی، افزایش بروز تب مالت در استان های غربی
آروما: عضو هیات موسس مركز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، ایران را یكی از مناطق آندمیك بروز بیماری تب مالت (شایع ترین بیماری زئونوز قابل گزارش) در دنیا عنوان نمود.
به گزارش آروما به نقل از ایسنا، دكتر مسعود مردانی اظهار داشت: تب مالت (بروسلوز)، هاری، تب خونریزی دهنده كریمه- كنگو، سیاه زخم و لپتوسپیروز از بیماری های مشترك انسان و حیوان محسوب می شوند. اما تب مالت (بروسلوز) شایع ترین زئونوز قابل گزارش است و ایران یكی از مناطق آندمیك بروز این بیماری در دنیا به حساب می آید.
وی با اشاره به این كه بروز بیماری بروسلوز در اقصی نقاط كشور گزارش شده اضافه كرد: به تازگی به علت تولید خلل در پوشش واكسیناسیون دامی، شاهد افزایش بروز این بیماری در استان های غربی شامل همدان، زنجان، آذربایجان شرقی و غربی هستیم. همینطور با عنایت به استقبال ساكنان شهرهای بزرگ همچون تهران در سال های اخیر جهت استفاده از مواد لبنی بومی و ارگانیگ، موارد بروز بیماری رو به گسترش است.
این استاد گروه عفونی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، درمورد علایم و نشانه های این بیماری اظهار داشت: بروسلوز یا تب مالت با علایمی نظیر تب، ضعف، بی حالی، عرق ریزش، دردهای عضلانی و استخوانی بروز می كند؛ به صورتی كه فرد مبتلا پس از چند هفته قادر به حركت و راه رفتن نبوده و با لرزش پا و درگیری مفصل ساكروایلیاك به پزشك رجوع خواهد نمود.
به قول وی، استفاده از مواد لبنی غیر پاستوریزه نظیر شیر، سرشیر، خامه، بستی و كشك آلوده به میكروب بروسلوز علت عمده مبتلا شدن به بیماری بروسلوز است.
مردانی در ادامه تصریح كرد: ماست بر خلاف مواد لبنی دیگر عامل انتقال بیماری بروسلوز نیست. چونكه جوشاندن شیر در خلال مراحل تهیه ماست سبب از بین رفتن عوامل بیماریزا و در نتیجه عدم مبتلا شدن به بیماری تب مالت می گردد. بنابراین یكی از مهم ترین استراتژی های پیشگیری و كنترل این بیماری، جوشاندن شیر، استفاده از مواد لبنی پاستوریزه و استفاده از شیر جوشیده شده برای تهیه فرآورده های لبنی است.
وی برای پیشگیری از مبتلا شدن به بروسلوز كه مهم ترین بیماری زئونوز دنیا به حساب می آید، رعایت نكات بهداشتی را به هموطنان سفارش كرد و اظهار داشت: از مصرف مواد لبنی غیرپاستوریزه باید اكیدا خودداری شود. با شروع فصل گرما كه مصرف بستنی افزایش می یابد، حتما باید از بستنی های پاستوریزه استفاده نمود. كشك پیش از استفاده خوب جوشانده شود. گوشت در مراحل پخت و كباب شدن با درجه حرارت بالا طبخ شده و از مصرف جگر آبدار و خوب پخته نشده و گوشت كاملا پخته نشده جدا خودداری شود.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، مردانی درمورد نحوه تشخیص و درمان این بیماری اظهار داشت: این بیماری با آزمایش سرولوژی رایت و كومبس رایت تشخیص داده میشود و برای درمان مناسب آن، فرد مبتلا باید بین ۸-۶ هفته از داروهای ضد بروسلوز؛ كوتریموكسازول، ریفامپیسین و داكسی سیكلین استفاده نماید.
ایشان در ادامه تصریح كرد: این بیماری به ندرت منجر به مرگ و میر خواهد شد و عمده موارد مرگ و بیمار به دنبال ابتلای دریچه قلب به بیماری بروسلوز و بروز آندوكاردیت اتفاق می افتد. ولی مهم ترین نقش بیماری تب مالت در تولید موربیدیتی و عدم كارائی فرد برای انجام كارها بخصوص در سنین جوانی است.
این استاد دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی درمورد طول درمان بیماری بروسلوز اظهار داشت: مدت زمان درمان بین ۸-۶ هفته است و درمان كوتاه مدت منجر به عود زودرس بیماری می گردد.
وی تصریح كرد: ریشه كنی بیماری در جامعه دامی باید به جدیت پیگیری شود. چونكه ریشه كنی بیماری در انسان بدون ریشه كنی بیماری در دام امكانپذیر نیست.
مردانی درخاتمه تصریح كرد: مركز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی هر ۲ سال یك بار مبادرت به برگزاری كنگره بین المللی بروسلوز می كند كه هدف آن آشنایی پزشكان، حرف وابسته پزشكی و دامپزشكان با تازه های پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری است. در انتها كنگره هم دستورالعمل اجرایی تب مالت تدوین و برای مقامات بهداشتی و سایر سازمان های ذینفع برای بهره برداری ارسال میشود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب