نسخه طب ایرانی؛

چه طور از گرمازدگی نجات پیدا کنیم؟

چه طور از گرمازدگی نجات پیدا کنیم؟

به گزارش آروما، یک متخصص طب ایرانی اظهار داشت: مصرف میوه های آبدار و غذاهای سبک خصوصاً در وعده ناهار، می تواند به پیش گیری از گرمازدگی و کاهش فشار بر دستگاه گوارش کمک نماید.


حوریه محمدی متخصص طب ایرانی در گفتگو با خبرنگار مهر با عنایت به نزدیک شدن به فصل تابستان سفارش هایی را از منظر طب ایرانی عرضه کرد و اظهار داشت: با آغاز فصل تابستان و افزایش دمای هوا، رعایت نکات تغذیه ای متناسب با مزاج و شرایط اقلیمی اهمیت ویژه ای پیدا می کند. مصرف میوه های آبدار و غذاهای سبک بخصوص در وعده ناهار، می تواند به جلوگیری از گرمازدگی و کاهش فشار بر دستگاه گوارش کمک نماید. وی افزود: تابستان از نظر مزاجی گرم و خشک است و همین خصوصیت سبب افزایش تعریق بدن در طول روز می شود. به همین دلیل، اغلب میوه هایی که در این فصل به صورت طبیعی در دسترس هستند مانند خربزه، طالبی، هندوانه و سایر میوه های آبدار، نقش مؤثری در جبران آب از دست رفته بدن دارند. استفاده از این میوه ها بخصوص برای جوانان و اشخاصی که فعالیت بدنی بالایی دارند، بسیار مفید می باشد. این متخصص طب ایرانی متذکر شد: مصرف بیش از حد این میوه ها برای افراد دارای مزاج سرد و تر، سالمندان و اشخاصی با ضعف دستگاه گوارش می تواند مشکل ساز باشد. این افراد باید مصرف میوه های تابستانی را با احتیاط انجام دهند و برای کاهش اثرات سردی و رطوبت در بدن از مصلح آن استفاده نمایند.
 

پیشگیری از گرمازدگی ناگهانی

محمدی اذعان کرد: یکی دیگر از نکاتی که در فصل گرما باید مورد توجه قرار گیرد، حفظ تعادل دمای محیط های بسته با فضای بیرونی است. استفاده بی رویه از کولر و سرد کردن بیش از اندازه منزل، محل کار یا خودرو می تواند در موقع خروج ناگهانی به فضای باز، بدن را گرفتار شوک دمایی و گرمازدگی کند. وی ادامه داد: دمای محیط بسته مانند خانه یا دفتر کار بین ۲۴ تا ۲۵ درجه سانتی گراد تنظیم شود تا بدن بتواند به تدریج خویش را با دمای بالای محیط بیرون تطبیق دهد. این اقدام نه تنها از نظر حفظ سلامت جسمی مفید می باشد، بلکه به صرفه جویی در مصرف انرژی هم کمک می نماید.

غذاهای سبک برای فصل تابستان

این متخصص طب ایرانی عنوان کرد: از نظر طب ایرانی توان هضم بدن تحت تاثیر دمای محیط قرار دارد. در ساعات میانی روز، بخصوص حوالی ظهر که گرمای هوا به اوج می رسد، قدرت هاضمه کاسته می شود. به همین دلیل، مصرف غذاهای سنگین و گوشتی در وعده ناهار سفارش نمی گردد. وی ادامه داد: در وعده ناهار تابستانی از غذاهای سبک مانند آب دوغ خیار، سکنجبین، نان و ماست یا خورش هایی مانند خورشت کدو، خورشت آلو اسفناج یا خورشت کرفس استفاده شود؛ این غذاها علاوه بر سبک بودن، با طبیعت گرم تابستان هم خوانی بیشتری دارند. در مقابل، اشخاصی که به مصرف برنج عادت دارند، بهتر است آنرا در وعده شام یا غروب که هوا خنک تر شده، میل کنند تا دستگاه گوارش فشار کمتری را تحمل کند.

افزایش مصرف مایعات و نوشیدنی های سنتی در تابستان سفارش می شود

محمدی خاطرنشان کرد: در کنار میوه های آبدار، افزایش مصرف آب و مایعات طبیعی از سفارش های مهم برای روزهای گرم سال است. نوشیدنی هایی مانند شربت زرشک، شربت لیمو، شربت نارنج و ماءالشعیر طبی، به علت خواص خنک کنندگی و کمک به تعدیل حرارت بدن، می توانند به کاهش عطش و جلوگیری از گرمازدگی کمک کنند. وی متذکر شد: یکی از نوشیدنی های سنتی و مؤثر در رفع تشنگی، تخم خرفه است. خیساندن تخم خرفه و مصرف آن در طول روز، اهمیت بالای ی در رطوبت بخشی به بدن، کاهش حرارت داخلی و پیشگیری از خشکی و عطش ایفا می کند. این ترکیب ساده اما مفید، از گذشته در طب ایرانی برای تابستان های گرم سفارش شده و همچنان جایگاه خویش را در بین سفارش های تغذیه ای حفظ نموده است.
 

غذاهای سنگین و غلیظ ممنوعه های سفره تابستانی

این متخصص طب ایرانی در ادامه اظهار داشت: تابستان به علت مزاج گرم و خشکی که دارد، مصرف برخی غذاهای سنگین، غلیظ و چرب در این فصل منع شده است؛ در ایام گرم سال، بخصوص در ساعات میانی روز، باید از مصرف غذاهایی که هضم سخت تری دارند پرهیز شود. وی اذعان کرد: غذاهایی مانند حلیم، کله پاچه، پیتزا، غذاهای سرخ کردنی و فست فودها چرب، به علت غلظت بالا، چربی زیاد و فرایند پخت سنگین، سبب تولید مواد زائد، سنگینی معده، بی حالی، افزایش حرارت داخلی و اختلال در گوارش می شوند. مصرف این غذاها در هوای گرم و خشک می تواند تعادل حرارتی بدن را بر هم بزند و زمینه را برای مشکلاتی مانند گرمازدگی، سوءهاضمه و ضعف قوای بدنی فراهم آورد. محمدی تصریح کرد: در این فصل مصرف غذاهای گوشتی حجیم مانند خوراک های پرگوشت یا خورشت های چرب بهتر است در وعده ناهار مصرف نشوند و اگر قرار به مصرف چنین غذاهایی باشد، بهتر است در وعده شام و در ساعات خنک تر روز مصرف شوند و همینطور با مصلح های مناسب مانند لیمو، سماق یا سبزیجات تازه همراه شوند تا اثرات منفی آنها تعدیل پیدا کند.
 


منبع:

1404/04/18
14:41:59
0.0 / 5
5
تگهای خبر: گرمازدگی , انرژی , دستگاه , رنگ
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳

aroma لینک دوستان آروما

آروما AromaStore

aroma تگهای آروما

aromastore.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آروما محفوظ است

Aroma آروما

فروشگاه آروما استور

آروما: تجربه‌ای لوکس از طعم‌ها و عطرهای بی‌نظیر