متخصص كلینیك تغذیه

نكات تغذیه ای در ماه مبارك رمضان

نكات تغذیه ای در ماه مبارك رمضان

به گزارش آروما متخصص تغذیه و رژیم درمانی كلینیك تغذیه جهاد دانشگاهی علوم پزشكی اظهار نمود: مطالعات زیادی نشان داده است افرادی كه توانمند هستند عموما روزه داری، نه تنها صدمه ای به بدن آنها وارد نمی كند بلكه منفعت هم برای آنها دارد.


به گزارش آروما به نقل از ایسنا، دكتر كوروش جعفریان اظهار نمود: به صورت كلی شیوه تغذیه ماه رمضان با دیگر ماه ها تفاوت چندانی ندارد و فقط برخی نكات ریز و مهم می باشد كه روزه داران باید در هنگام افطار و سحر به آن توجه نمایند. چونكه روزه می تواند در كنترل خیلی از بیماری ها مانند كبد چرب مؤثر باشد. همینطور در خیلی از مطالعات ثابت شده است كه با قطع كردن رژیم غذایی، بیمار توانسته است پس از دو تا سه روز عوارض بیماری را به حداقل برساند.
وی اظهار داشت: منافع روزه داری تنها سلامت جسم را در برنمی گیرد بلكه سبب می شود از نظر روحی و ذهنی هم بدن را آماده نماییم تا برای عدم انجام خیلی از كارها توانمند شویم. همینطور آرامش فردی و ارتباط انسان با خدا بیشتر می شود و افراد می توانند جمله «من می توانم» را در ماه رمضان اجرایی و محقق كنند.
معاون آموزشی دانشكده تغذیه دانشگاه علوم پزشكی تهران معتقد است: اگر ما بتوانیم خود كارآمدی را در خود تقویت نماییم نه تنها برای خودمان مفید می باشد بلكه از این طریق می توانیم یكی از ضعف های بزرگ موجود در جامعه را از بین ببریم و در نهایت خیلی از مشكلات كشور را برطرف نماییم.
نباید فلسفه روزه داری را فراموش كرد
وی در ادامه با تاكید بر اینكه نباید فلسفه روزه داری را فراموش كرد، اظهار داشت: ارزش معنوی روزه داری به هیچ عنوان قابل قیاس با فواید مادی آن نیست. چونكه در ماه مبارك رمضان افراد یاد می گیرند چگونه تمرین تقویت روح داشته باشند تا بتوانند به خودسازی و شناختن توانمندی های خود دست یابند. بنابراین در درجه اول یاد خدا، بندگان وی و خالص بودن روزه داری را نباید در این ماه فراموش كرد.
این عضو هیأت علمی دانشگاه، تغذیه را از موضوعات بسیار مهم در ماه رمضان برای روزه داران دانست و تصریح كرد: برخلاف تصور همگان، در ماه رمضان نیازی به دریافت غذای بیشتری نسبت به ایام دیگر نیست و تنها زمان دریافت مواد غذایی تغییر كرده است.
جعفریان در مورد وعده های غذایی در ماه مبارك رمضان اضافه كرد: بیشتر كردن تعداد وعده های غذایی در زمان سحر و افطار بستگی به فرد دارد و با عنایت به توانایی بدن و سیستم گوارش، فرد می تواند وعده های غذایی خویش را در ماه رمضان تغییر دهد. اما به صورت نرمال هرچه تعداد وعده های غذایی در زمان سحری و افطار بیشتر و حجم آن كمتر شود، برای سلامتی بدن مفیدتر است و فرد می تواند تا آخر ماه مبارك رمضان بدون هیچ مشكلی روزه بگیرد.
وعده های غذایی در ماه رمضان حذف نشود
این فوق تخصص تغذیه در مورد حذف سحری یا خوردن تنها یك وعده غذا در روزهای رمضان اظهار داشت: به هیچ عنوان حذف سحری سفارش نمی گردد چونكه بدن در فازی قرار می گیرد كه اشتهای بدن با نخوردن سحری به مرور سركوب و تمایل خوردن در بدن كم می شود و ذخایر بدن از بین خواهد رفت. همینطور به این نكته باید توجه كرد كه بدن انسان برای تأمین نیازهای خود از منابع مختلفی همچون ذخایر گلیكوژن، ذخایر چربی و حتی بافت عضلانی استفاده می نماید.
وی افزود: سفارش می شود در زمان سحر مواد غذایی مصرف شده ذخایر انرژی و مواد مغذی بدن را تأمین كند. در زمان افطار یك وعده غذایی سبك، ولرم و شیرین مانند سوپ، آش، دمنوش و حتی چایی و خرما مصرف شود و پس از چند دقیقه مصرف یك وعده غذایی كه حجم آن تا حدودی بیشتر است برای بدن بسیار مفید خواهد بود. همینطور وعده شام باید همانند وعده شام در ماه های دیگر باشد.
مصرف زیاد آب تأثیری در رفع تشنگی روزه دار ندارد
این عضو هیأت علمی دانشگاه با بیان این مطلب كه خطر كم آبی در ماه رمضان بیشتر از كم خوری و گرسنگی است، خاطرنشان كرد: خیلی از افراد تصور می كنند كه اگر آب به مقدار زیادی مصرف كنند در طول روز تشنه نمی شوند در صورتیكه این تفكر كاملاً اشتباه است. میوه و سبزیجات می توانند به علت پتاسیمی كه دارند آب بدن را ذخیره و از تشنگی جلوگیری نمایند. چونكه آب خوردن زیاد نه تنها كمكی به تأمین آب بدن شخص و رفع عطش در وی نمی كند بلكه مصرف آب، تكرر ادرار را بیشتر كند و كیفیت خواب فرد را تحت تأثیر قرار دهد.
توصیه های غذایی در ماه رمضان
جعفریان مصرف ماهی در ماه رمضان را بسیار مفید دانست و اظهار داشت: خوردن نان های سبوس دار، برنج قهوه ای كه قند آنها به آهستگی آزاد می شود، آجیل و مغزها نه تنها می تواند كربوهیدرات، انرژی و آب بدن را ذخیره كند بلكه برای پیشگیری از گرسنگی در طول روز مؤثر است.
همچنین حذف نان سفید، آبمیوه و شیرینی به علت قند بالایی كه دارد و سبب تشنگی می شود در وعده سحری و افطاری برای روزه داران مفید می باشد.
روزه داری برای گروه های حساس
این فوق تخصص تغذیه با اشاره به اینكه روزه داری برای گروه های حساس نظیر بیماران باید با نظر پزشك معالج صورت گیرد، اضافه كرد: بیشتر بیمارانی كه در ماه رمضان به مشكل بر می خورند به علت ملاحظه نكردن خود آنها است. چونكه بیماران دیابتی و افرادی كه سنگ كلیه دارند بدون اطلاع پزشك روزه می گیرند و به بدن خود صدمه می رسانند. بنابراین روزه داری خودسرانه برای بیماران كلیوی، بیماران دیابتی، بیماران روحی روانی و بیمارانی كه سیستم گوارشی ضعیف دارند ضرر دارد.
طبق اعلام روابط عمومی جهاد دانشگاهی، معاون آموزشی دانشكده تغذیه دانشگاه علوم پزشكی تهران در انتها اظهار نمود: كودكان، روزه اولی ها و نوجوانان كه در سن رشد هستند، بیماران و گروه های حساس برای روزه داری باید دقت بیشتری در رژیم های غذایی خود داشته باشند. همینطور افراد مسن به علت اینكه در ماه رمضان كمتر احساس تشنگی می كنند امكان دارد بدنشان گرفتار كم آبی شود و احتمال اینكه در معرض خطر كم آبی بدن قرار بگیرند وجود دارد كه باید با رژیم غذایی درست این كم آبی جبران شود.


 

1398/02/21
23:30:19
5.0 / 5
4454
تگهای خبر: آرامش , آسیب , آموزش , تغذیه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴

aroma لینک دوستان آروما

آروما AromaStore

aroma تگهای آروما

aromastore.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آروما محفوظ است

Aroma آروما

فروشگاه آروما استور