فواید مصرف فیبر در رژیم غذایی چیست؟

فواید مصرف فیبر در رژیم غذایی چیست؟

فیبرغذایی، اجزای گیاهی دست نخورده و غیر قابل هضم توسط آنزیم های گوارشی است که به دو دسته محلول و نامحلول تقسیم بندی می شود.


به گزارش آروما به نقل از ایسنا، فیبرغذایی، اجزای گیاهی دست نخورده و غیر قابل هضم توسط آنزیم های گوارشی است. به عبارت دیگر کربوهیدرات های غیرقابل هضم و لیگنین که بخشی از ترکیبات دست نخورده گیاهان هستند فیبر نامیده می شوند. فیبر عملکردی، کربوهیدرات غیر قابل هضم است که از گیاهان استخراج و یا ایجاد می شود. فیبرها به دو دسته محلول و نامحلول تقسیم بندی می شوند.
هر دو نوع فیبر تاثیرات مثبتی بر عملکرد دستگاه گوارش و کاهش خطرات برخی بیماری ها دارند. نقش فیبر در عملکرد دستگاه گوارش بر مبنای میزان حلالیت آن متغیر است. فیبرهای نامحلول نظیر سلولز ظرفیت جذب آب مواد غیر قابل هضم را می افزایند و این امر منجر به افزایش حجم مدفوع، دفعات اجابت مزاج در روز و کاهش زمان عبور مواد غذایی از روده می گردد.
فیبرهای محلول با تشکیل ژل سبب آهسته نمودن زمان عبور مواد از دستگاه گوارش شده و از راه اتصال با سایر مواد مغذی نظیر کلسترول و مواد معدنی میزان جذب آنها را می کاهند. نقش فیبر در عملکرد دستگاه گوارش بر مبنای میزان حلالیت آن متغیر است. فیبرهای غیرقابل هضم دارای نقش های فیزیولوژیکی مهمی در بدن انسان است.
فیبرهای غیرقابل جذب ویژه که توسط باکتری های روده تخمیر می شوند، منجر به تحریک جذب روده ای و حفظ برخی از مواد معدنی نظیر کلسیم، منیزیوم، روی و آهن می شوند. خیلی از تحقیقات نشان داده اند که مصرف فیبر ویسکوز (مانند صمغ و پکتین) جذب روده ای کلسیم، منیزیم، آهن و یا روی را مختل نمی نماید. خیلی از مطالعات حیوانی نشان داده اند که خیلی از فیبرهای ویسکوز سبب افزایش جذب مواد معدنی می شوند، اما بهرحال در یک مطالعه دیده شده است، زمانی که ۱۲ گرم در روز سبوس به غذا افزوده شود جذب آهن ۵۱ تا ۷۴ درصد کاسته می شود که این کاهش به علت حضور فیتات نیست.
غلظت کلسترول سرم می تواند توسط فیبرهای غیرمحلول نظیر سلولز و لیگنین و هم توسط فیبرهای محلول پکتین و پسلیوم تحت تأثیر قرار گیرد. مکانیسم عمل آنها از راه اتصالشان به اسیدهای صفراوی مشتق شده از کلسترول در مدفوع و افزایش دفع آنها در نتیجه کاهش جذب چربی ها است. فیبرغذایی توسط باکتری های موجود در روده به اسیدهای چرب کوتاه زنجیر تخمیر می شوند که می توانند منجر به کاهش چربی خون شوند.
دریافت کافی برای فیبر ۳۸ گرم در روز برای مردان و ۲۵ گرم در روز برای زنان ۱۹ تا ۵۰ ساله تعیین شده است. سفارش های دریافت فیبر برای بزرگسالان بیشتر از ۵۱ سال ۲۱ گرم در روز برای زنان و ۳۰ گرم در روز برای مردان است. احتیاج به دریافت فیبر در افراد مسن کاسته می شود چونکه متوسط دریافت انرژی با افزایش سن کاسته می شود.
بنابراعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت منابع فیبرشامل سبزیجات و میوه ها، غلات کامل ( مثل نان سبوس دار) و حبوبات است که طبق هرم غذایی همه افراد سالم باید به مقدار مشخص از گروههای هرم مصرف کنند تا میزان فیبر سفارش شده در طول روز را دریافت نمایند.




منبع:

1401/01/02
18:52:07
0.0 / 5
569
تگهای خبر: انرژی , بهداشت , بیماری , حبوبات
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱

aroma لینک دوستان آروما

آروما AromaStore

aroma تگهای آروما

aromastore.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آروما محفوظ است

Aroma آروما

فروشگاه آروما استور